Libanon

De Feniciërs liggen aan de basis van de wijnbouw in Libanon, zo’n 5000 jaar geleden brachten zij de wijnstokken deze richting uit. Ondertussen is het land goed voor een jaarlijkse productie van ongeveer 6,5 miljoen flessen. De gebruikte technieken voor wijnproductie zijn de laatste jaren enorm gemoderniseerd, dit komt doordat veel wijnproducenten hun opleiding in het buitenland genieten. Dankzij deze moderne technieken en het gebruik van traditionele druivenrassen als Caberent Sauvignon, Merlot, Cinsault en Syrah vinden Libanese wijnen steeds makelijker hun weg naar de export. Ook de kwaliteit van de Libanese wijnen ligt in het algemeen zeer hoog, dit komt vooral door de ideale klimatologische omstandigheden in de Bekaa Vallei, de voornaamste productie regio in Libanon. De wijngaarden liggen hier op een hoogte van minstens 1000 meter boven de zeespiegel, de bodem bestaat vooral uit kalk en rotsen en de lange zonnige zomerperiode zorgt voor optimaal  rijp fruit. Het smeltwater dat uit de omliggende bergen komt zorgt voor een natuurlijke irrigatie van de wijngaarden.