Domaine de Pellehaut

vintawines.boerpickinggrapes_ambiance

Een regio, een geschiedenis, een familie. En dat al bijna 4 eeuwen. Vandaag de dag beslaat het landgoed 550 hectare waaronder 250 hectare wijngaarden, beheerd door de broers Martin & Mathieu Beraut. Gelegen te Gers, op de hellingen van Castle Pellehaut, midden-Pyreneeën, meer dan 180 meter boven de zeespiegel, heeft de wijngaard een ideale ligging en maximale zon.
De broers zijn begaan met complementaire activiteiten (vee en granen in aanvulling op de wijngaard). Dit staat hen toe het organisch materiaal te gebruiken op de wijngaarden, om zo het gebruik van synthetische meststoffen te beperken en kwaliteitswijnen tegen een eerlijke prijs te kunnen garanderen.

“Pellehaut” ontleent zijn naam aan de Romeinse en middeleeuwse “pila”. De aanwezigheid van mozaïeken 2 kilometer verderop, op de site van de Gallo-Romeinse villa van Séviac, suggereren dat de wijnstok al aanwezig was in Pellehaut, in de tijd van de Romeinen. Het landgoed beslaat vandaag 550 hectare waaronder 250 hectare wijngaarden . Het is een boerderij, beheerd op traditionele wijze, door de broers Martin en Mathieu BERAUT.

De wijngaard heeft een ideale terroir en maximale zon op de hellingen van Castle Pellehaut, meer dan 180 m boven de zeespiegel. De wijnstokken bevinden zich op de heuveltoppen. Het ondiepe water is gereserveerd voor vee en graangewassen. Zo werd er gedacht aan de ontwikkeling van een compost voor de wijnstokken. Deze complementaire activiteiten helpen het organisch afval te benuttigen, terwijl  het gebruik van kunstmest beperkt wordt.

Dit is ook de gerealiseerde werkgeest op het domein Pellehaut: respect voor de traditionele methoden en het natuurlijke evenwicht, gecombineerd met wetenschappelijke nauwkeurigheid en een constante zorg voor kwaliteit en innovatie.Het Pellehaut kasteel werd gebouwd in de 18e eeuw en heeft uitzicht op de Pyreneeën. Het is gelegen in Ténarèze (naam van een Romeinse weg), in de buurt van de Bas-Armagnac en heeft daarom een breed scala aan bodems.

IGP Côtes de Gascogne

In het zuidwesten van Frankrijk vind je de appellatie Côtes de Gascogne terug. Dit is het gebied van de drie musketiers en Cyrano de Berger…

Meer informatie

Frankrijk

Wie kan er wijn zeggen zonder meteen aan Frankrijk te denken? De grondleggers van de Europese wijnbouw waren zeer zeker de Romeinen, maar zi…

Meer informatie

Wijnen van dit wijnhuis