Bordeaux Pessac-Léognan – A.O.P.

De regio Graves ligt ten zuiden van de stad Bordeaux, tussen de Garonne en het bos van landes. Dit unieke gebied dankt zijn naam aan het type bodem namelijk een mix van stenen, grind en keien die door de rivier zijn afgezet.

Het noordelijke deel van dit gebied heeft sinds 1987 zijn eigen appellatie: Pessac – Léognan. Het betreft hier 2 gemeenten, enerzijds het stedelijke Pessac en anderzijds het dorpse Léognan. Het is niet toevallig dat het ook 55 van de beste wijnhuizen omvat waaronder alle crus classés.

De wijngaarden liggen er ten midden van woonwijken, met een totale oppervlakte van 112 ha. Binnen  het grijze van de stad zijn dit de oases van groen.

Het onstaan van deze appellatie in 1987 is te wijten aan het feit dat de noordelijke Graveswijnen van een superieur niveau waren ten opzichte van de zuidelijke buren.

Volgens wijn-historici zouden de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden in het noorden de eerste druiven geplant hebben. Château Haut – Brion en Domaine de Chevalier maken de beroemdste wijnen uit de streek.

Frankrijk

Wie kan er wijn zeggen zonder meteen aan Frankrijk te denken? De grondleggers van de Europese wijnbouw waren zeer zeker de Romeinen, maar zi…

Meer informatie

Château Pape Clément

Het kasteel Pape Clément ligt in Pessac aan de poorten van Bordeaux. Het domein dankt zijn naam aan zijn beroemde oprichter Paus Clément V. In 1305…

Meer informatie

Wijnen uit deze regio