Viognier! Diepe dalen en hoge pieken

De bakermat van deze druif is de Condrieuregio. Deze regio nog niet zo lang geleden de enige streek waar Viognier te vinden was. Volgens de overlevering zou de Viognier geïntroduceerd zijn door keizer Probus en zou aan de basis een Dalmatisch druivenras zijn geweest. We kunnen de naam terugbrengen naar het keltische vidu (wat hout betekent), en de plaatsnaam Vions in de Savoie. Maar volgens universitair onderzoek in het Californische Davis, blijkt uit het DNA van deze druif dat er verwantschap is met het Piëmontese druivenras freisa. In het begin van de jaren zestig was er in en rond Condrieu amper 28 hectare aangeplant met Viognier. De phylloxera veegde deze 28 hectare volledig van de kaart. Maar dankzij het enten van de wijnstokken kon de druif alsnog gered worden en kwam de aanplant rond 1986 op 20 hectare. De kwaliteit van de Condrieuwijnen zorgde er echter voor dat deze druif wereldwijde bekendheid kreeg.  Eén van de meest befaamde witte wijnen ter wereld bestaat uit 100% Viognier met name Château Grillet een herkomstbenaming die maar één producent telt en op amper 2 hectare wordt verbouwd.


Om Viognier goed te laten gedijen zijn er enkele belangrijke parameters nodig: magere terroirs met een hoog kalkgehalte en heel veel zon. Deze omstandigheden vond de druif ondertussen in Zuid-Frankrijk, Italië, Californië, Zuid-Afrika en Australië. Viognier is één van de meest modieuze druiven van deze tijd. Niet zo verwonderlijk als men weet dat de wijnen die gemaakt worden van deze druivensoort, rijke, volle en tevens zachte wijnen zijn met aroma’s van perzik, kweepeer, abrikoos en amandel.

Binnen het assortiment van Dewit Wines, vindt u natuurlijk ook heerlijke en originele wijnen op basis van deze druivensoort, hieronder een greep uit ons aanbod.
Domaine les Grands Bois Viognier 
Deze AOC Côtes du Rhône brengt heerlijke accenten van perzik, abrikoos en lelietje-van-dalen. De speelse fruittoetsen op het pallet zorgen voor een volle doch verfrissende stijl. Deze wijn doet het prima in combinatie met sushi, rivierkreeftjes of garnalen.
Fonte Tinta Viognier 
Een uiterst interessante Viognier uit Toscane. Deze frivole wijn heeft een iets lichter pallet dan enkele van zijn neven en/of nichten maar staat bol van het fruit. Een speelse zuurtegraad zorgt ervoor dat hij nooit verveelt! Een topper als begeleider van visgerechten, salades of een schapenkaas.
Berton Vineyards Metal Label Viognier 
Een fantastische parel uit de stal van Berton. Een wijn met volle nuances van rijpe steenvruchten, een toets van honing en een zweempje oranjebloesem. Kortom een schoolvoorbeeld van de Viognier kwaliteit in Australië, deze wijn is tevens de perfecte keuze bij gegrilde kip, rivierkreeftjes, zeekreeft of verfijnde visgerechten.
Eagles’Nest Viognier 
Van Australië vliegen we door naar Kaap de Goede Hoop. Hier op de zuidelijkste punt van het Afrikaanse continent meer bepaald in de wijnregio Constantia, wordt Eagles’Nest geproduceerd. De druiven gedijen op stijle hellingen en schrale grond. Het zonnige klimaat van Zuid-Afrika doet de rest. Het hoeft daarom ook niet te verbazen dat deze Viognier de test met de allergrootsten kan doorstaan. Enorm complex, rijk, vol en verfijnd. Op zoek naar een begeleider van nobele ingrediënten als kreeft, langoustines of kalfsvlees. Zoek niet langer, dit is de perfecte keuze.
Viognier Vendanges d’Octobre “Vignerons Ardèchois” 
Een buitenbeentje binnen ons aanbod. Zoals de naam doet vermoeden worden de druiven voor deze wijn pas geoogst in de maand oktober in plaats van september, hierdoor ontwikkelen zich meer suikers in de druiven. Deze suikers zorgen voor een zoetige stijl maar worden nooit stroperig of vermoeiend. Deze wijn is een mooi alternatief op een Sauternes als begeleider van blauwe kazen, ganzenlever, maar kan ook zonder probleem als aperitief geserveerd worden.

U merkt het voor ieder wat wils in de wereld van de Viognier. Een ster onder de druivenrassen die uw gerechten zoals geen ander kan opluisteren.
U vind onze Viognier-wijnen in onze winkel te Overijse of in onze webshop

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *